ANASAYFA

ŞEHİD ABDÜLAZİZ RANTİSİ

Abdülaziz Ali er-Rantisi 23 Ekim 1947'de Filistin'in işgal edilmiş bir parçası olan Yafa ile Uşdud arasındaki Yebna köyünde dünyaya geldi. Ailesi köyün en zenginlerindendi ve geniş arazilere sahipti. Ama o daha altı aylıkken ailesi işgalci siyonistlerin köylerini işgal etmeleri sebebiyle hicrete zorlandı. Ailesi, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kasabasına kurulan bir mülteci kampına yerleşti. Yaşıtlarıyla oynamaya fırsat bulamadan altı yaşından itibaren okulundan artan zamanlarda iş bulup çalışmaya başladı. 1965'te liseyi bitirerek üniversite tahsili için Mısır'ın İskenderiye şehrine gitti. 1970'te Kahire Tıp Fakültesinden üstün başarıyla mezun oldu. Yine Kahire'de çocuk sağlığı alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1978'de Gazze İslam Üniversitesinin açılmasından sonra bu üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu üniversitede irsi yollardan geçen hastalıklar ve çocuk sağlığı üzerine önce doçent sonra da profesör olarak dersler verdi. Oldukça zeki ve başarılı bir şahsiyet olan Rantisi, meslek hayatına atıldıktan sonra ilmi çalışmalarda, sosyal aktivitede, davette ve direnişte hızla tanınan, kendini gösteren bir şahsiyet oldu.

Prof. Rantisi, 1987'de Hamas'ı kuran yedi kişiden birisidir. Rantisi de Hamas'ın şekillenmesinden önce Gazze'de Müslüman Kardeşler cemaatinin lider kadrosu içinde yer alıyordu. 1987 intifadasının başlamasından 37 gün sonra gece yarısı kalabalık bir işgalci asker birliği evini kuşattılar ve Rantisi'yi tutukladılar. Hamas'ın resmen kuruluşunun ilan edilmesinden sonra lider kadrosundan tutuklanan ilk kişi oldu. Bir ay zindanda tutulduktan sonra serbest bırakıldı. 4 Mart 1988 tarihinde tekrar tutuklandı ve 2,5 yıl zindanda tutuldu. 4 Eylül 1990 tarihinde serbest bırakıldı. Ama aradan sadece 100 gün geçtikten sonra tekrar tutukladı ve bir yıl zindanda tutuldu. Rantisi bütün bu ve benzeri tutuklamalarla, toplam yedi yıl süreyle işgal devleti zindanlarında kaldı.

17 Aralık 1993 tarihinde İsrail hükümeti Güney Lübnan’a sürgüne gönderilen 415 kişinin Filistin’e dönmelerine izin vermek zorunda kaldı. Haksız yere mağdur edilen insanların sözcülüğünü yaptığından dolayı zindana atılan Rantisi 1997 ortalarına kadar zindanda tutuldu. Şeker hastası olduğu ve sık sık tıbbi kontrolden geçirilmesi gerektiği halde işgal yönetimi onu bu kadar süre zindanda işkenceye tabi tuttu. Rantisi, 9 Nisan 1998 tarihinde, Hamas'ın askeri kanadının liderlerinden Muhyiddin eş-Şerif'in şehid edilmesi olayında özerk yönetimin İsrail'le işbirliği yaptığını söylemesi sebebiyle özerk yönetimin zindanına atıldı. Burada da hücre işkencesine maruz kaldı. İki yıla yakın bir süre de özerk yönetim zindanında kaldıktan sonra 14 Şubat 2000 tarihinde serbest bırakıldı. 2002'de Filistin halkını harekete geçirecek bir açıklama yapmaması şartıyla serbest bırakıldı. Rantisi, 10 Haziran 2003 sabahı işgal devleti uçaklarının füze saldırılarına maruz kaldı ama yaralı olarak kurtuldu.

Prof. Rantisi, Şeyh Ahmed Yasin'in şehit edilmesinden sonra Hamas'ın Gazze'deki genel sorumluluğuna seçildi. 17 Nisan 2004’te Rantisi'nin arabası Gazze şehrinin kuzeyinde işgalci saldırganlarının helikopterleri tarafından atılan füzelere hedef oldu. Rantisi'nin iki koruma görevlisi ile 25 yaşındaki oğlu Muhammed olay yerinde şehid oldular. Ağır yaralanan Rantisi, Gazze'deki Şifa Hastanesine kaldırıldı. Ancak tüm gayretlere rağmen kurtarılamadı ve şehid oldu.



                                                                                                                                                              LAZURİ