ANASAYFA

YAYGIN KABIZLIK

Kabızlık yani konstipasyon, bağırsak hareketlerinin normale göre azalması durumudur. Kabızlık, en sık doktora müracaat edilen hastalıklardan biridir. Genelde ileri yaşlarda görülmesine karşın toplumun her kesimini etkileyebilir. Kadınlarda erkeklere göre 2- 3 kat daha fazla rastlanır. Bazı kişilerin günlük dışkılama sayısı bir başkasının haftalık sayısı kadar olabilir. Kabızlığı anlamanın işareti, dışkılama sayısından çok doğal durumdan farklı bir hareket yavaşlamasıdır.

Kabızlık, çok çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorun olmakla beraber bu etkenlerin önemli bir kısmı selim tabiatlıdır. Bazı durumlarda kabızlık doğum kontrol hapı, demir ilacı, antidepresan, ağrı kesici, alüminyum ve kalsiyum içerikli antiasit mide ilaçları, uzun süreli laksatif kullanımına bağlı meydana gelmektedir. Bu ilaçların doktor önerisiyle değiştirilmesi veya kesilmesi sorunu ortadan kaldırır. Kabızlık sorunu yaşayan kadınların önemli bir kısmı liflerden zengin gıdalarla düzenli olarak beslendiklerinde, günlük sıvı alımlarını artırdıklarında ve günlük kısa mesafe yürüyüşleri şeklinde basit egzersizler uygulama alışkanlıkları edindiklerinde bu sorundan kurtulabilmektedir.

Beslenme yoluyla alınan gıdalar tüm sindirim kanalı boyunca öğütülerek yapıtaşlarına ayrılmakta, bunlar arasından vücudun ihtiyacı olan maddeler kana geçmekte ve lif adı verilen ve daha fazla parçalanamadığından kana geçemeyen, vücut için o anda gereksiz olan veya zararlı olabilecek maddeler sindirim kanalının kalın bağırsak kısmına aktarılmaktadır. Kalın bağırsağa ulaşan bu maddelerin içerdikleri sıvı bağırsağın bu bölümünde kısmen kana geçmekte ve kalın bağırsakta ilerleme devam ettikçe dışkı adı verilen artıklardan oluşan madde son şeklini almaktadır. Dışkı kalın bağırsağın en son kısmında depolanmakta ve belli bir süre sonunda oluşan dışkılama refleksi, insanın dışkılama ihtiyacı hissederek bu artıkları dışkılama yoluyla vücuttan atmasını sağlamaktadır.

Dışkılama ihtiyacı uzun süreli ertelenmemelidir. Çoğu insan yemekten ve özellikle de kahvaltıdan yaklaşık 30 dakika sonra dışkılama ihtiyacı hisseder. Düzenli egzersiz yapmak kalın bağırsak hareketlerinin düzenli olmasında son derece önemlidir. Lifli gıdaların ve sıvı alımının artırılması dışkının yumuşak olması ve dışkılama refleksinin daha kolay uyanması açısından son derece önemlidir. Bağırsak çözücü ilaçlar tedavide kullanılır. Bu amaçla ağızdan alınan çözeltiler, tabletler yanında gödensel kullanılan lavmanlar kullanılır. Ancak öncelikle esas bu duruma yol açan nedenin tedavisi yoluna gidilmelidir.



                                                                                                                                                              LAZURİ