ANASAYFA

EMPERYALİZMİN GERÇEK YÜZÜ: "HİROŞİMA VE NAGASAKİ"

Hitler Almanyası’nın atom bombası yapacağını düşünen Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya Krallığı, bu korkuyla “Manhattan Projesi” olarak adlandırdıkları bir atom bombası projesi başlattı İkinci Dünya Savaşı sırasında. Almanya savaşta yenilmesine ve dostu Japonya’nın atom bombası yapma ihtimali hiç olmamasına rağmen, bu çalışmalar devam etti.

6 Ağustos 1945 günü, sabah 8:15’te “Little Boy” (“Küçük Çocuk”) isimli ilk nükleer bomba “Enola Gay” isimli B-29 Superfortress adlı uçaktan atıldı. 10.000 metre yükseklikten atılan bomba Hiroşima’nın 580 metre üzerinde patladı. İlk anda 70.000 insan buharlaştı. Yüksek sıcaklıktan dolayı insanlar asfalta yapıştı. Bir hafta boyunca asit yağdı. İki ay içerisinde radyasyon sebebiyle 70.000 insan daha hayatını kaybetti. 60.000 kişi de beş yıllık süre içerisinde öldü. İlk beş yılda 200.000 insan öldü. On binlerce insan da sakatlandı. Aralık 1945’te, Hiroşima’daki resmi kaynaklar ilk anda ölenlerin sayısını 140.000 olarak tahmin ettiklerini duyurdu. Bombanın etkisi ile binlerce insan daha yavaş yavaş öldü. Hiroşima’nın bilançosu böyleydi.

9 Ağustos 1945 sabahı, saat 11.02’de “Bockscar” adlı B-29 Superfortess uçağı “Fat Man” (“Şişman Adam”) isimli ikinci nükleer bombası ile Kokura’ya ulaştı. Ancak Kokura bulutlarla örtülüydü. Görüş mesafesi yeterli değildi. Kötü hava durumu ve diğer problemler nedeni ile uçuş ekibi, ikinci hedefleri olan Nagasaki’ye yöneldi. Burası Japonya’nın önemli bir endüstriyel bölgesiydi. Bomba ile hemen ölenlerin sayısının 100.000 olduğu tahmin ediliyor. Radyasyon sebebiyle toprağın ve suların zehirlenmesini ve daha uzun vadedeki zararlarını hesap etmesek bile ilk beş yılda Hiroşima ve Nagasaki’de 350.000’den fazla sivil öldü.

Bombanın atılması ile Hiroşima ve Nagasaki bir anda yok oldu. Atom bombasının yarattığı şok dalgaları çok geniş bir alanda binlerce kişinin o anda ölmesine sebep oldu. Dalgaların doğrudan ulaşmadığı yerlerde ise yayılan radyasyon, sonraki günler, aylar ve yıllar boyunca birçok kişinin lösemiden ölmesine sebep oldu. Hayatta kalanlara “Hibakusha” dendi. Hibakushalar ve çocukları ülkelerinde yıllarca insanlar tarafından dışlandı.

Hiroşima ve Nagasaki’yi unutmamak ve unutturmamak bugün de anti-emperyalist bir insanlık görevidir.



                                                                                                                                                              LAZURİ