ANASAYFA

ADRENALİN KAYNAĞI: DALGA SÖRFÜ

İnsanlar tehlikeyi neden sever? Tehlikeli sporlara kimler ilgi duyar? Bu kişilerin sosyal statüleri nedir? Tehlike bir yaşam tarzı mıdır? Bu konuda yapılmış ve duyurulmuş bilimsel bir çalışma yoktur. Tehlikeli sporlara artan ilginin sebebi bilinmiyor. Ancak; bazı bilimadamları, bu sporlara yönelen kişilerin şehir hayatından hoşlanmayan, macera düşkünleri olduklarını söylüyor. Adından da anlaşıldığı gibi, tehlikeli sporlar bazen ölüm bazen de sakatlanma ile bitiyor. Tehlikeli sporları yaparken ölen insanlar hakkında sağlıklı bilgilere sahip değiliz. Çünkü bu sporları organize edenler, ölümle biten yarışmaları medya ve halktan saklıyor.

Cesaret isteyen ve riskli olan bazı sporları her insan yapamaz. Dünyanın en tehlikeli sporlarından dalga sörfü de bunlardan biri. Dalga sörfü yapmak için en az 10 metre yüksekliğinde dalgalar gerekiyor. Bu gereklilik sörfün ne kadar tehlikeli bir spor olduğunu göstermeye yeterli. Sörf, bir köyü kolayca yok edebilecek azgın dalgaların olduğu sahillerde, tahta üzerinde denge sağlanarak, dalgaların kırılması yönünde kayılarak yapılıyor. Ekstrem sporlardan olan dalga sörfü, Türkiye’de uygun plajların bulunmaması nedeniyle yapılamıyor.

Sörf tüm dünya sahillerinin en prestijli sporudur. Fakat Atlantik okyanusu kıyılarındaki San Francisco'nun 32 kilometre güneyindeki Mavericks'te sörf yapmak o kadar kolay değil. Bir yanda 12 metrelik dalgalar, öte yanda köpekbalıkları insanı korkutuyor. Fakat “dev dalga sörfçüleri” için burası bir cennet. 15 yıl önce bulunan bu bölgede her kış, geçmiş yıllarda ölen sörfçülerin anısına bir sörf yarışması düzenleniyor. Öte yandan bir Amerikan kuruluşu tarafından, 30 metre yüksekliğindeki dalga üzerinde sörf yapacak ilk kişiye 100.000 Amerikan doları verileceği duyuruldu. Bu miktarlardaki ödüllerin tehlikeli sporlara olan ilgiyi arttırdığı söyleniyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ