ANASAYFA

ABHAZYA DEVLETLEŞİYOR!

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, ülkede Abhazya Cumhuriyeti nüfus cüzdanlarının yani pasaportların dağıtımına hız verilmesini istedi. Pasaport dağıtımındaki sürecin hızından memnun kalmayan Bagapş, yılsonu itibariyle vatandaşların yüzde 90’ına yeni kimliklerinin verilmesini hedeflediklerini açıkladı. Abhazya Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Bagapş, Abhazya kimliğinin verilme sürecinin bitmesinin ardından ülke içindeki her türlü hukuki işlemin yeni kimlikler üzerinden yapılacağını hatırlattı. İçişleri Bakanlığına göre, bugüne dek ülke genelinde dağıtılan nüfus cüzdanı sayısı çoğunluğu Gagra bölgesinde olmak üzere 53 bini buldu.

Abhazya, fiilen (de facto) ayrı cumhuriyet, hukuken (de jure) özerk cumhuriyettir. 1990'ların başındaki savaşın ardından bağımsızlığını ilan etmiş, ama bağımsızlığı bugüne kadar herhangi bir ülke tarafından tanınmamıştır. Abhazya fiili olarak tamamen Gürcüstan yönetiminden ayrı olmasına rağmen Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği Konseyi gibi uluslararası örgütler Abhazya’yı Gürcüstan’ın bir parçası olarak tanımakta ve anlaşmazlığın her iki tarafın barışçı yollarla çözümlemesini istemektedir. Bununla birlikte, Abhazya’nın mevcut nüfusunun çoğunluğu (% 97,7) Abhazya’yı egemen bir devlet olarak kabul etmektedir. 1992-93 yıllarındaki Abhaz-Gürcü bağımsızlık savaşından dolayı Gürcüstan'dan ayrılan Abhazya 1993 öncesi özerk duruma dönmeye istekli değildir.

Abhazya, Karadeniz’in doğu kıyısı ile Kafkas dağlarının eteklerinde yer alıyor. Kuzeyinde Rusya Federasyonu, güneyinde ise Gürcüstan bulunuyor. Yüzölçümü 8.600 kilometrekare olan Abhazya, 240 kilometrelik kıyı şeridine sahip. Oldukça zengin bir etnik yapıya sahip Abhazya’da; Abhaz, Gürcü, Rus, Megrel, Ermeni, Türk, Musevi, Svan nüfusu yaşıyor. 1992’deki savaş öncesi 535 bin olan nüfus, savaş sonrası 390 bine düşmüş durumda. Resmi dili Abhazca ve Rusça, başkenti Sohum olan Abhazya’nın diğer şehirleri; Gagra, Gudauta, Oçamçira, Tkvarçal, Gal. Yarı tropikal yani yazları sıcak ve nemli, kışları ılık ve yağışlı bir iklime sahip olan Abhazya’nın ekonomisi; turizm, tarım (narenciye, çay, fındık, tütün, mısır, sebze, meyve) hayvancılık, balıkçılık, madencilik, ormancılık, hafif sanayine dayanıyor. Ülkede deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşım ağı bulunuyor.



                                                                                                                                                              LAZURİ